Venkel

06th Mrt 2016, author: Marisa Bax

fennel-533692_1920

Dat venkel goed is tegen winderigheid, dat wisten de oude Romeinen al.
Er is zelfs een spreuk  ¨semen foeniculi pellit spiracula culi”, oftewel ¨Venkelzaden doen het aarsgat blazen¨.

Door de eeuwen heen is venkel voor meerdere reden voorgeschreven: het zou de melkproductie van jonge moeders stimuleren, voor de spijsvertering, slechte adem, nierstenen, jicht en lever- en longproblemen.
Vroeger werd venkelzaad zelfs voorgeschreven als middel tegen obesitas.

Venkelthee wordt gemaakt van venkelzaad, een van de oudste specerijen.
De thee helpt oa. tegen een opgeblazen gevoel en winderigheid.
Een kopje venkelthee smaakt een beetje naar drop, wat een favoriet bij ons Nederlanders dus zeker eens het proberen waard.

Daarnaast kan venkel ook als groente op het boodschappenlijstje worden gezet. De groente bevat weinig kcal (slechts 12kcal per 100gram)
En ook zeer zeker voedzaam, venkel is een bron van kalium, vezels, vitamine B en foliumzuur.

Vanwege zijn drop/anijs-achtige smaak gaat venkel erg goed samen met vis.
Alle delen van de plant zijn eetbaar en kunnen op verschillende manier worden verwerkt in een gerecht.
Rauw in een salade of beetgaar gekookt als groente als bijgerecht.

Conclusie: Venkel op het boodschappenlijstje, als thee of als groente!