6 redenen om kurkuma toe te voegen aan je kruidenrek!

17th mrt 2017, author: Marisa Bax

1. Het is ontstekingsremmend

Nou laten we deze met stip op nummer 1 zetten want het belangrijkste kenmerk van kurkuma is dat deze wortel ontstekingsremmend is.
Curcumine (actieve werkzame stofje uit kurkuma) remt zowel acute als chronische ontstekingsprocessen.
‘Zoals?’ hoor ik je nu denken.
Zoals bijvoorbeeld de ziekte van crohn, colitis ulcerosa,  reumatoïde artritis, COPD , diabetes, inflammatoire darmziekte (IBD) en multiple sclerose.
Mocht je (gelukkig) geen van deze aandoeningen hebben, dan heb ik nog 5 andere reden om wel fan te worden van dit kruid.

 

2. Er zijn aanwijzingen dat het mogelijk kanker zou kunnen remmen

Voor tumoren zijn ontstekingen een belangrijke factor voor de groei. En ja, die ontstekingsremmende eigenschappen van kurkuma, die zouden dat kunnen remmen.
Verder zijn er onderzoeken waaruit is gebleken dat curcumine kankercellen kan doden en ook effectief is voor de preventie van uitzaaiingen bij kanker.

 

3. Kurkuma tegen obesitas

Nee helaas, hét wondermiddel is nog niet gevonden. Zoals vele stofjes of bestanddelen van voeding kan het enkel een bijdrage leveren aan het voorkomen van overgewicht.
Obesitas is, net als arteriosclerose (aderverkalking), kanker en andere chronische ziekten, een ontstekingsziekte.
Het helpt bij afslanken, doordat het de vorming van nieuwe vetcellen tegengaat. Kurkuma stimuleert de vetverbranding en voorkomt vetopslag.

 

4. Een natuurlijke pijnstiller

Onderzoek heeft aangetoond dat het effectiever is dan bijvoorbeeld aspirine.
Door zijn ontstekingsremmende eigenschappen is het een natuurlijke pijnstiller.

 

5. Anti-schimmel medicijn

Jeetje, het zal je maar een keer van pas komen. Curcumine heeft een remmende werking op de groei van verschillende ziekteverwekkende schimmels. Dus mochten reguliere medicijnen niet werken, of de schimmel komt steeds terug dan is dit het proberen waard toch?

 

6. Natuurlijke ontgifter

Het is een natuurlijke ontgifter voor de lever, en wordt vaak aangeraden bij hepatitis.
En zoals je misschien al weet is de lever de ontgiftingsfabriek van ons lichaam. En in deze hedendaagse maatschappij draait die op volle toeren. Oftewel, je lever is blij als die wat back-up krijgt.

Ik hoor je nu al denken, hoeveel moet ik er dan van eten?

Allereerst, het stofje curcumine wordt het best opgenomen in combinatie met zwarte peper. Je kunt het kruid kurkuma heel gemakkelijk in gerechten gebruiken maar je kunt het ook toevoegen aan sauzen of dressings. Of strooi gewoon een beetje kurkuma over je eten om het extra smaak te geven. Het is bijvoorbeeld ook heel lekker op een stukje visfilet.

Good to know:

– Curry- of kerriepoeder bevat veel minder curcumine dan kurkuma poeder.
– Kurkumapoeder kun je gewoon in de supermarkt kopen.